Virtueel Assistent

Samenwerken met een virtueel assistent

Ben je uren bezig met het onderhouden van jouw social mediakanalen? Of ben je weer het hele weekend kwijt aan de administratie? Wat als jij deze tijd eens voor jouw klanten of jouw gezin gebruikt?

Als jij taken uitbesteedt aan een VA krijg je ondersteuning en hierdoor meer tijd voor je klanten en ben je echt vrij in het weekend.

Taken uitbesteden

Net als jij, denken veel ondernemers eraan om taken uit te besteden aan een virtueel assistent (VA). Als je verder wilt groeien met je bedrijf, is het belangrijk om in te zien dat je niet alles alleen voor elkaar krijgt. Maar soms:

  • slaat de twijfel toe.
  • wil jij het allemaal zelf doen.
  • vind je het een te grote investering.
  • vraag je jezelf af of dat het waard is.

“Dat je het zelf wilt doen betekent niet dat je het alleen hoeft te doen”

Maar hoe pak je dat uitbesteden het beste aan? Wat voor werk ga je uitbesteden? Wel dat omschrijf ik in de volgende 4 stappen:

Stap 1: Welke werkzaamheden besteed je uit?

Voor deze eerste stap heb ik een superhandige checklist voor je gemaakt met een overzicht van taken. Vraag deze checklist nu aan via mijn website en begin met het invullen van de vakjes die voor jou van toepassing zijn.

Ga bij jezelf na welke taken jouw energievreters zijn en aan welke taken je veel tijd kwijt bent terwijl je ze eigenlijk niet per se zelf hoeft te doen (ook al kun je het best). Vink deze aan op de checklist.

Nu je jouw energievreters duidelijk hebt, ga je een week of 2 bijhouden hoeveel tijd deze taken nu in beslag nemen. Aan het eind van deze proeftijd sta je versteld hoeveel tijd je kwijt bent aan bijzaken. Tijd die jij veel beter besteedt aan jouw corebusiness. Want daar doe je het voor en dat levert je tenminste klanten op.  

Stap 2: Heb zicht op je wensen en budget

Nu gaan we beginnen met stap 2. Het is goed om te bedenken dat geen VA hetzelfde is. Er zijn er veel en elke VA heeft haar eigen kwaliteiten en eigen werkwijze. Zoek daarom een VA die bij je past.

Wat voor persoonlijkheid en karakter zoek je in jouw VA?

De eerste keer uitbesteden blijft lastig. Het is belangrijk om iemand te vinden waarmee je een klik hebt.

Hoe wil je gaan samenwerken met een virtueel assistent?

Een VA werkt geheel online en op afstand. Vraag jezelf daarom af hoe vaak je overleg wilt met jouw VA? Is dit wekelijks, maandelijks? Doe je dat via Zoom?

Wat is je budget?

Zoek je een VA die met je meedenkt, veel ervaring heeft of alleen voor het uitvoeren van heldere opdrachten? Elke VA hanteert haar eigen tarieven. Vaak ligt dit rond de € 45 à €65 per uur. Het is aan te raden om al op voorhand over jouw financiële plaatje na te denken zodat je weet hoeveel uren je te besteden hebt.

Stap 3: Kennismaken

Ok, je hebt stap 1 en 2 doorlopen. De werkzaamheden zijn duidelijk en je denkt een VA gevonden te hebben met wie het zou kunnen klikken en met wie je de samenwerking durft aan te gaan. Nu ga je een stapje verder. Je gaat kennismaken met deze VA. Via een online gesprek met bijvoorbeeld Zoom leer je elkaar kennen. Tijdens dit gesprek merk je of het daadwerkelijk klikt, voel je of jullie bij elkaar passen en nog belangrijker ontdek je of de VA aan jouw wensen voldoet.

Stap 4: Start met een kleine opdracht

De kennismaking verliep vlot en je bent er bijna. Nog even en je hebt weer tijd over en je geniet van je weekend. De laatste stap is aangebroken en deze stap is extra spannend! Je hebt er zin, maar het is ontzettend lastig om nu echt taken uit te besteden. Gaat dat wel goedkomen? Mijn advies is: Laat het los! Begin met een kleine opdracht. Een taak waar jij al lang tegen opziet. Op deze manier zie jij hoe de VA te werk gaat. Bevalt dit goed? Dan ga je steeds een stapje verder en geef je meer taken aan je VA.  Kijk hoe het bevalt van beide kanten en evalueer zeker in het begin regelmatig. Voelt het niet goed? Geef dit eerlijk aan en blijf niet tobben, maar maak het bespreekbaar.

Geen zin om te zoeken?

Door het volgen van deze stappen en deze checklist vind jij straks de perfecte match. Een samenwerking met een VA levert je veel voordelen op. Heb je geen tijd om te zoeken? Of heb je hier geen zin in? Zoek dan niet verder, plan een vrijblijvend gesprek met me in of contacteer me. Ik vertel je graag waarmee ik jou kan helpen zodat jouw weekend straks begint op vrijdagmiddag en duurt tot zondagavond. Zeg nou zelf: Wie wil dat nou niet?