Tips voor werken vanuit huis

Tips voor werken vanuit huis

Alles staat momenteel op z’n kop door het Coronavirus. Sommige bedrijven sluiten tijdelijk en er wordt opgeroepen om massaal van thuis uit te werken.

Thuiswerken is voor de één vertrouwd, voor de ander weer even wennen. Op Social Media zijn er momenteel veel posts terug te vinden met tips om productief van thuis uit te werken. Deze zijn zeker de moeite om eens door te lezen.

Voor mij werken de onderstaande tips voor werken vanuit huis alvast erg goed:

Start de dag als een werkdag

Als thuiswerker heb je snel de neiging om de ganse dag in jouw joggingbroek rond te lopen om op een comfortabele manier te kunnen werken. Het tegendeel is echter bewezen: productiviteit en ontspanningskledij gaan niet samen.

Dus start jouw dag met een frisse douche en kleed je aan alsof je naar kantoor gaat. Je zal het verschil merken!

Maak een planning

Een goede werkplanning in je agenda kan veel rust brengen. Door de dag van tevoren een planning en een to-do lijst te maken, is het helemaal duidelijk wat je moet gaan doen. Een schema is echt een must voor thuiswerken. Anders bestaat het risico dat je meer uren gaat maken of juist oneindig uit gaat stellen.

Om ervoor te zorgen dat je energiepeil optimaal blijft, is het ook nuttig om voor jezelf te bepalen wanneer je werkdag eindigt. Neem dit op in jouw planning. Dit zorgt ook voor een goede afbakening tussen werk en privé.

Neem pauzes

Thuiswerkers hebben nogal de neiging om minder te bewegen en onregelmatiger te eten, maar ook voor thuiswerkers zijn pauzes noodzakelijk.

Houd dus goed in de gaten of je wel regelmatig pauzes neemt, even wat beweegt en regelmatig eet. Door even iets anders te doen, kan je daarna weer geconcentreerd aan het werk.

Pak de lastigste taak als eerste aan

Er zijn altijd wel van die taken die je liever niet doet en altijd maar weer blijft uitstellen. Maak het jezelf makkelijker door deze taken het eerst uit te voeren.

Als je een planning maakt voor de dag, zet je die vervelende taak het best bovenaan. Dan ben je er het snelst vanaf en kan je je focus op andere dingen leggen. Wanneer je die lastige taak achter de rug hebt, zal je er een fijn gevoel aan overhouden.

Zorg voor een goede thuiswerkplek

Op kantoor heeft veel kantoorpersoneel het goed voor elkaar. Zij hebben het bureau en het beeldscherm op de juiste hoogte en hebben een goede bureaustoel. Schenk hier thuis ook de nodige aandacht aan.

Het is belangrijk om je werkplek goed in te richten om lichamelijke klachten te voorkomen, vooral als je meerdere uren per dag met een computer werkt.

Maak gebruik van online tools

Productief thuiswerken vraagt om de juiste tools.  De lijst aan handige tools is oneindig, maar hierbij alvast enkele tools waar ik zelf graag mee werk:

  • Voor de communicatie: de tools “Teams” of “Zoom
  • Voor het delen van documenten: Dropbox (voor opslag) of Google Drive en OneDrive (beide voor opslag en gesynchroniseerd werken)
  • Voor tijdregistratie: Toggl
  • Voor project management: Trello of Asana

Ben jij ook een thuiswerker momenteel?  Voor meer tips voor werken vanuit huis kan je me altijd contacteren via info@odesque.nl of via het contactformulier.