Notion bouwen

3 Manieren om je Notion-werkruimte te bouwen

Als je aan de slag wilt met het creëren van een Notion-werkruimte, zijn er drie verschillende manieren die je kunt overwegen: zelf doen, kant-en-klare templates gebruiken of een Notion-consultant inschakelen.

1. Zelf een Notion-werkruimte bouwen

Indien je bekend bent met de functies van Notion, is het mogelijk om helemaal zelf een werkruimte op te bouwen, helemaal vanaf het begin. Er zijn talloze online tutorials en artikelen beschikbaar die je helpen Notion onder de knie te krijgen. Als je eenmaal vertrouwd bent met de geavanceerde mogelijkheden van Notion, zoals relationele databases, roll-ups, gekoppelde database-weergaven, databasesjablonen en formules, kun je een krachtige werkruimte creëren die perfect bij je behoeften past.

Het nadeel hiervan is echter dat het erg tijdrovend kan zijn om jezelf alle ins en outs van Notion eigen te maken. Het vergt oefening en toewijding om alles volledig onder de knie te krijgen. Voor drukke ondernemers kan het moeilijk zijn om voldoende tijd vrij te maken om alles zelf te bouwen. Zelf doen kost tijd die je als bedrijfseigenaar wellicht liever aan andere belangrijke zaken besteedt.

2. Gebruik van kant-en-klare sjablonen

Gelukkig zijn er talloze gratis en betaalde Notion-templates beschikbaar die je snel kunnen helpen bij het opzetten van verschillende modules voor je werkruimte, zoals een taakmanager, doelstellingen stellen of een lead tracker. Het gebruik van templates kan een uitstekende optie zijn als je snel iets wilt opzetten zonder dit persoonlijk te hoeven maken voor jouw zakelijke behoeften.

Toch zijn er enkele nadelen verbonden aan het gebruik van die kant-en-klare Notion-templates:

  • Deze templates zijn niet specifiek ontworpen met de unieke behoeften van jouw bedrijf in het achterhoofd.
  • Het combineren van verschillende gratis templates kan resulteren in een gebroken datastructuur, waarbij de verschillende onderdelen van jouw systeem niet goed op elkaar aansluiten. Laat dit nou één van de sterke krachten van Notion zijn.
  • Voordat je de templates aanpast aan jouw bedrijf, moet je echt wel de ins en outs van Notion kennen. En dat neemt dan weer veel tijd in beslag.

3. Notion-consulting

Als je de frustraties en tijdsinvestering van het zelf bouwen of het gebruik van sjablonen wilt vermijden, kan het inhuren van een Notion-consultant een slimme zet zijn. Hoewel deze optie wellicht een grotere investering vergt dan de andere twee, zal het je op de lange termijn veel tijd, hoofdpijn en geld besparen.

Een Notion-consultant kan jouw bedrijf snel klaarstomen voor het werken met Notion. Zoals voor elke tool geldt: de tool mag dan nog zo goed zijn, als je de tool niet goed gebruikt, dan heb je er niets aan. Een consultant leert je hoe je Notion moet gebruiken zodat jij en je team een droomwerkplek hebben die perfect is afgestemd op de unieke behoeften van je groeiende bedrijf